Hørelse – en vigtig del af dagligdagen

27 februar 2018 Astrid Pedersen
Hørelse - en vigtig del af dagligdagen

Din hørelse er vigtigere for dit daglige liv, end du måske lige umiddelbart går og tror. Hvis du er i tvivl, kan du prøve at stoppe dine ører til med vat og iføre dig et par industrihøreværn – og så prøve at gennemføre en helt almindelig dag på kontoret, hjemme hos familien, og ude blandt venner. Eller bare prøve at gå en tur i skoven – du vil hurtigt opdage, at du mangler alle de lyde, der gør sådan en oplevelse til noget særligt: Vinden i trækronerne, fuglenes fløjt, vandløbenes rislen.

Forestil dig så, at du skal undvære disse lyde resten af dit liv. Dette gælder såvel dine kollegers, families og venners stemmer, lydene fra fjernsynet og fra naturen, og den musik, du altid har elsket, og som du har så mange gode minder med. Dette er virkeligheden for de mennesker, som har mistet hørelsen, enten som følge af sygdom, aldersbetinget høretab, eller høreskader forårsaget af udsættelse for vedvarende støj, høj musik og larm i hverdagen.

Bevar din hørelse – beskyt dine ører

Der er således mange gode grunde til at iføre sig høreværn i det daglige, hvis du ønsker at bevare denne vigtige sans. Især hvis du arbejder inden for industri, lager eller byggeri, hvor tunge maskiner, høje brag og larmende apparater kan forårsage skader på din hørelse, hvis du er udsat herfor i mange timer hver dag. Musikere og børnehavepædagoger skal ligeledes passe på – høj musik i mange timer på daglig basis, især gennem hovedtelefoner, kan skade din hørelse – og skrigende børnehavebørn kan forårsage lydstyrker på over 120 decibel. Ørerne skal have pauser, og dertil skærmes mod de høje lydtryk, hvis hørelsen skal forblive intakt langt op i årene.

Er du i farezonen for varigt høretab eller skader på hørelsen, kan du kontakte Herning Hørecenter for mere information, og evt. en gratis høretest.

Flere Nyheder