Pas på med, at din hobby ikke tager overhånd

20 december 2019 Anders Lundtang Hansen
Pas på med, at din hobby ikke tager overhånd

Det kan lyde lidt vildt, men er du faktisk klar over, at en hobby kan blive sådan en besættelse, at man skal på afvænning for det?

Sådan noget forestiller man sig måske kun, eksisterer i sketchshows og sitcoms, men det er faktisk den skinbarlige sandhed, for mennesker kan blive afhængig af meget mere end stoffer, alkohol og rygning.

Ting som motion, arbejde og netop en hobby kan tage så meget tid fra en, at det ender med at overtage så meget af ens tid, at man glemmer at tage sig af de ting, der egentlig er vigtigere end den her hobby, man nu har givet sig i kast med.

Det er svært at sige, hvordan det egentlig har taget overhånd fra at være en stor interesse, man bruger meget af ens fritid på, og hvornår det måske er ens nærmeste, der overdriver situationen – og hvornår der egentlig er tale om en besættelse.

Men nogle ting går faktisk igen her i forbindelse med alkohol, rygning og stoffer, selvom den her hobby måske ikke giver de samme fysiske symptomer, som andre kan se, så kan det påvirke hjerneaktiviteten på samme måde.

Ved at dyrke ens hobby og opnå noget med den, bliver ens belønningscenter i hjernen aktiveret, og det kan være en glædesrus, som man efterfølgende vil gøre meget for at opnå igen – og igen.

Der kan også være andre faktorer, der spiller ind i dette regnskab, for måske er man endt der, hvor den her hobby er det eneste, der giver en reel glæde på godt og ondt.

Men problemet opstår klart, når man tilsidesætter vigtige ting som familie, venner og arbejde for at bruge tid på ens hobby; når man lyver om at skulle noget andet for at bruge tid på hobbyen.

Se derfor dig selv i spejlet og spørg dig selv helt ærligt, hvor du ser dig selv henne af disse typer.

Flere Nyheder