Skiundertøj - derfor skal du vælge uld

Skiundertøj – derfor skal du vælge uld

Der er mange for og imod både uld og syntetiske materialer, når det kommer til skiundertøj, og langt hen ad vejen er det også et spørgsmål om temperament. Og pengepung. Som mange andre er vi af den holdning, at uld ganske enkelt er det bedste, og derfor har vi sat os for at finde frem til de mange fordele ved netop skiundertøj i uld. Og det er ikke så få endda.

Uld for frossenpinde

Når temperaturen falder, og det bliver rigtig rigtig koldt udenfor, så er uld det perfekte valg. Det er nemlig det materiale, der varmer bedst. Uld er temperaturregulerende, og derfor stabiliserer det kroppens temperatur, når du er ude på løjperne. Er du en frossenpind, så er det altså et virkelig lækkert produkt. Og det er faktisk også, selvom du ikke er en frossenpind.

Varmer selvom det er vådt

Ja, det lyder mærkeligt, men uld varmer faktisk, selvom det er vådt. Det skyldes, at ulden optager fugten og binder den i fibrene, som kan holde vandmængder op til 35% af materialets egenvægt, før det begynder at føles vådt. På den måde varmer uld, selvom det er vådt, og det er en kæmpe fordel, når du sveder ude på pisterne.

Uld er et naturligt materiale

Syntetiske fibre er… ja, syntetiske. Det er uld ikke. Det er tværtimod et naturligt materiale, og det er langt mere bæredygtigt at fremstille end de syntetiske fibre. Så hvis du vil slå et lille bitte slag for miljøet, så lad dit skiundertøj være i uld.

Det kradser ikke…

I hvert fald ikke hvis du vælger den rigtige type af uld. Når det kommer til uldundertøj, skal du altid gå efter merinould. Det kradser nemlig ikke. Tværtimod er det blødt og lækkert, og du vil faktisk slet ikke ha’ lyst til at tage det af igen, når først du har fået det på.

Det lugter ikke

Eller. Hvis du har stået på ski i det samme skiundertøj i 14 dage, så begynder det nok at lugte. Men som udgangspunkt er uld antibakterielt, og det betyder, at der går længere tid, før det begynder at lugte. Og faktisk kan du langt hen ad vejen nøjes med at lufte det i den kolde luft udenfor dit vindue – så er det klar igen dagen efter.

Det bliver ikke beskidt

Uld er udstyret med smudsafvisende egenskaber fra naturens side, så det bliver ikke så nemt beskidt. Hvis du taber en pizza ned over dine skiunderbukser, så kan de nok ikke klare det, men du har fanget pointen, ik? Uld bliver ikke så let beskidt som syntetiske tekstiler.

Er der ulemper?

Ja. Som med alt andet er der selvfølgelig ulemper ved uld. De er bare så få, at vi faktisk ikke finder dem værd at nævne. Men det er vi nok nødt til, så her kommer de:

– Uld tørrer langsommere end syntetisk stof.

– Uld kan krympe i vask, hvis du vasker det forkert.

– Uld kan ikke tørretumbles.

– Uld kan kradse, hvis du ikke kigger dig for og husker at købe merinould

Skrivningen af denne artikel har endnu engang bekræftet mig i, at uld er og bliver det bedste. Har du en anden holdning, så skyd endelig løs – jeg vil gerne høre dine argumenter.