Slibning af gulv - et alternativt til udskiftning

Slibning af gulv – et alternativt til udskiftning

Hvis man er så heldig og privilegeret at være i besiddelse af et hus eller en lejlighed af ældre dato, hvor det oprindelige interiør – for eksempel trægulve, fyldningsdøre, vindues rammer, stuk lofter, høje paneler eller bindingsværk – medfølger der en form for forpligtigelse til at bevare disse finesser, da der som oftest er tale om håndværksmæssigt høj kvalitet. Samtidig indgår samtlige elementer i en form for helhed, som fra begyndelsen var tiltænkt boligen. Som eksempel kan nævnes den karakteristiske sildebens parket i funkisbebyggelser fra omkring 1930’erne, eller de smukke plankegulve fra huse og lejligheder af ældre dato – gulve, som var tiltænkt et langt liv og holdbarhed trods slid, men som samtidig kræver en del vedligeholdelse.

Et trægulv, som er blevet negligeret i løbet af en længere periode, og således ikke har modtaget den nødvendige pleje, vil fremstå gråt og livløst på grund af nedtrådt skidt og snavs. Eventuelle misfarvninger, skrammer, og buler i træet efter vandskader vil kun bidrage yderligere til det udmattede look, og få trægulvet til at syne grimt og slidt.

Det kan være fristende i forbindelse med renovering helt at fjerne det gamle, slidte trægulv og erstatte det med et gulv, som ikke kræver nær så megen anstrengelse, for eksempel et laminat gulv, klik parket eller det meget moderne beton. I mange tilfælde er det rigtig synd – især hvis de øvrige elementer fra da huset blev bygget stadig er bevaret, og især hvis trægulvet rent faktisk står til at redde, med den rette behandling. Hvis trægulvet er af en sådan beskaffenhed, at der blot skal slibes på overfladen, vil du blive overrasket over hvor hurtigt dit trægulv kan komme til ære og værdighed igen. Når først det kedelige lag af misfarvninger, skidt og ujævnheder er slebet af, vil gulvet fremstå som nyt, og atter udstråle kvalitet. Læs mere om slibning af gulve på https://gkservice.dk/gulvslibning/